HVA SKAL DU BLI NÅR DU BLIR STOR? (CHARLOTTE LOUISE)

hits

HVA SKAL DU BLI NÅR DU BLIR STOR?

Skrevet 14.02.2011 kl.12:59 av Charlotte

Du har sikkert hørt fra besteforeldrene dine eller dine foreldre si "hva skal du bli når du blir stor da?" Jeg har alltid svart, siden jeg var liten, skuespiller og danser. Og nå i det siste har jeg også svart jeg liker også medieyrket veldig godt. "Jaha, det kan du jo bli" sier besteforeldrene mine. MEN. Det kommer alltid et men. "Hva med lege da?" "Kanskje lærer eller advokat?".

Det er ikke bare bare å vite hva man skal. Valgene er enorme, større enn de noen gang var. Det finnes så mange linjer å gå, veier å velge. Eller så kan man jo satse på at livet vil ta plass etter en stor feit lottokuppong som har gått inn.. men, sistnevnte kan man ikke basere eller veie livet sitt på. Studering er viktig.Jeg er i så tvil om hva jeg skal velge. Valgene står mellom media og kommunikasjon eller studiespesialisering. Begge har sine store fordeler og ulemper. Før 1.mars må jeg velge. Etter tre timer med rådgiver her på skolen, har jeg enda ikke klart å bestemme meg! Jeg elsker media, men den skolen som tilbyr media og kommunikasjon er en liten skole, og det er et hardt påbyggingsår(jeg vet jeg kan klare det, men hørt det er tøft). Så er det studiespesialisering, hvor så og si alle vennene mine skal gå. Det er en diger skole, med mange mennesker og da har jeg en sikret studiekompetanse for videre utdanning, hvis jeg ikke vet helt hva jeg vil bli.

For det er det som er problemet. Hva skal jeg bli? Fotograf? Motekonsulent? Eier av min egen bedrift? Ressigør? Skuespiller? Det er så mange yrker og linjer som fyker rundt i hodet mitt som en flokk med fulger. Noen smarte, noen morsomme og noen drømmendes fulger.

Er det noen der ute som har noen tanker og meninger angående hva jeg skal velge? Noen som vil fortelle litt om studiespesialisering, media og kommunikasjon, studering i utlandet osv? Gi meg gjerne tips! Kanskje jeg kan dele noe av det dere skriver her på bloggen. Dette er jo noe flere ungdommer rundt om i Norge som også sikkert lurer.. Jeg har tolv dager på meg. På å velge starten på min fremtid..

Hannah

14.02.2011 kl.13:42

beklager, jeg har ingen erfaringer når jeg selv ikke skal velge linje før til neste år! Selv har jeg veldig lyst til å gå media og kommunikasjonda, men det er foreløpig :)

Martine Felicia

14.02.2011 kl.14:45

Jeg har samme problem, er like gammel som deg og er såååå usikker! Vil gå medier og kommunikasjon, musikk, dans & drama eller studiespes.Åååh.

becca396

14.02.2011 kl.14:54

Jeg vet ikke helt hva jeg skal bli når jeg blir stor ^^ Men synes det hører litt kjekt ut og studere i andre land =)
Klem Rebecca <3

Marthe <3

14.02.2011 kl.14:56

Jeg har nå endelig bestemt meg for hva jeg skal velge og hva jeg skal bli! Jeg elsker dyr, og jeg skal bli dyrepleier, og jeg kommer til å søke på naturbruk! Følg hjertet ditt, Charlotte! Kjenn etter hva du kommer til å ha interesse for i laang tid fremover. Har du en hobby du elsker, kanskje du kan ha det som jobb? Mange ting å tenke på! Lykke til :-)

Tora :)

14.02.2011 kl.15:16

Jeg skal gå studiespes. har jeg bestemt meg for, men nå går jeg bare i 9. klasse da ;) Men, uansett om du vet hva du skal bli eller ikke er det ett smart valg! Og hvis du tar media og kommunikasjon har du det kanskje mer gøy? Men hvis du går siste året med studiespes. og finner ut at det er fotograf f. eks du vil bli, så er jo det litt dumt, for da har du mistet to år som lærling (så vidt jeg har skjønt!) Enig med Marthe her, følg hjertet ditt!

idaprincess

14.02.2011 kl.15:32

hvis du er usikker kan du jo bare ta studiespesiallisering med de tre prograrmfagene du synes høres gøy ut, kanskje ikke de du har best bruk for, men hvis du ikke vet hva du skal bli kan du like godt ha tre bra år på videregående :) skal jeg ihverfall. Bruk de tre årene på å finne mer ut om yrker og retninger så kan du heller studere etter videregående :D

MARIE - dreamms.blogg.no

14.02.2011 kl.15:49

Det er noen media skoler som tilbyr både studiespesialisering og media, du kan o sjekke om det er noen i nærheten av deg. Hvis du har tenkt og gå videre etter videregående ville jeg nok valgt studiespesialisering og heller holdt på med foto og media på fritiden! :D Lykke til!

Emilie

14.02.2011 kl.16:00

Jeg skjønner at media virker veldig gøy. Det er noe som du sikkert

Har litt erfaring i siden du blogger, elsker å ta bilder og

Er modell. Men jeg tror det er best at du tar media hvis du vet hva du vil bli innenfor det, og hvis ikke velg heller studiespesialisering siden der har du STORT utvalg.Jeg går selv på en spesiell linje som er studiespesialisering + elektro. (det er ikke vanlig elektro). Jeg er veldig glad for at jeg begynte der, jeg har realfag og elektro slike at jeg kan bli omtrent hva jeg vil! Og kan studere videre etter på eller jobbe siden jeg får fagbrev.

14.02.2011 kl.16:59

I to år hadde jeg lyst til å bli journalist og elsket å ta bilder. MK var jo den perfekte linjen for meg. - Men, den er hard. Karakterene strakk ikke til og jeg visste de ville kreve minst like mye fra meg neste år, og neste år der igjen. For hvem som helst med gode karakterer og som har gått den linjen like lenge som det; kan ta plassen din.

Jeg elsket som sagt å ta bilder og der henger kreativiteten med. = skape noe. Jeg bestemte meg for Design og håndverk, kom også inn. Overhode ikke alle D&H-klasser er slasker, men det var for det meste dette min bestod av. Og de klaget mer eller mindre over alt (!!): "åå, vil ikke tegne blomst", "herregud, det er såå kjedelig å lage collage".

De fleste var frekke i klassen, og nei - jeg passer virkelig ikke inn. Var innenfor tanken om å bytte linje.

Så kom jeg i tanker om utveksling, noe jeg ikke kunne da jeg gikk D&H. Enda en grunn til å bytte linje, så Jeg fikk byttet til STUDIESPESIALISERING MED FORMGIVNING. Her får du generell studiekompetanse.

Dette viste seg å være noe av det smarteste jeg har gjort på LENGE. Flere lærere fra D&H støttet meg med valget mitt, og de syntes det var der jeg hørte til. Jeg var flinkere i mange i klassen, slengte ikke dritt etter lærerene og var generelt et typisk allmenn-barn (høres stygt ut, men disse sies jo å være flinkere i skole og oppførsel. Dog er ikke alle det).

Så, jeg byttet. To dager i uken går til å male, fotografere og tegne - en liten avveksling fra teori og hverdagen. Hjelper ekstremt med motivasjon.

Og jeg som opprinnelig kun hadde interesse innenfor fotografi. Nå er tanken om å bli fotograf og journalist nesten glemt, og jeg satser på noe helt annet. Veterinær eller lege - For nå har jeg muligheten :-)

Du har mange interesser du kan se deg selv som videre. Men husk at et mindretall faktisk er der etter et par år. Dog blir nok interessene for linjen du velger forsterket når du går der.

Lykke til :)!!

14.02.2011 kl.17:01

Må forresten tilføye at jeg var rimelig lei av teoretiske fag. Hehe :-)

Ingrid

14.02.2011 kl.17:06

Hei!

Jeg går i første klasse på studiespesialiserende nå, og i fjor slet jeg med akkurat det samme som deg. Jeg syntes media hørtes gøy ut, samtidig som jeg tenkte studiespesialiserende var "tryggest" og endte opp med det - og jeg stortrives! :) Hvis du er usikker på hva du vil bli, bør du virkelig ta studiespesialiserende. Innenfor studiespesialiserende velger du nemlig selv hvilke fag du vil ha andre og tredje året, og det er jo kjempepraktisk med tanke på hva du vil bli senere (du kan velge for eksempel å gå videre med naturfag, eller holde på med økonomi, jus, språk eller samfunnsfag). Det er mange muligheter, og det herlige er at du ikke stenger av noen veier med å gå denne retningen.

Jeg anbefaler det i alle fall veldig! Og det er ikke like tungt som de sier. Selvfølgelig er det teori, men vi gjør mye mer varierte og morsomme ting enn det vi gjorde på ungdomsskolen.

Lykke til med valget! :-)

Celina

14.02.2011 kl.18:41

Satt med de samme to i fjor bare at jeg tenkte å gå medier og kommunikasjon i Larvik på Thor Heyerdahl i stedet for Melsom. Var der borte på "prøveskole" og det så ekstremt kult ut. Det var som en drøm å kunne få lov til å skulle holde på med det i noen år. Men så kom det med at jeg så måtte pendle, gå uten de fleste vennene mine + at jeg visste at jeg skulle på utveksling i 2. klasse så jeg måtte også regne med det.

Jeg har alltid visst hva jeg skal bli og holder fortsatt på den samme drømmen. For å følge den kunne jeg godt formgivning eller medier og kommunikasjon, men jeg valgte studiespesialiserende likevel for sikkerhetsskyld i tilfelle jeg kom til å endre mening i løpet av videregående.

Nå er snart mitt første år i 1. klasse på vgs over og jeg vil egentlig si at jeg er veldig fornøyd med å ha valgt studiespesialiserende. Det passet meg ganske bra selv om jeg er en person som til tider kan bli skikkelig skolelei. Nå gjorde jeg også dette valget mye pga utvekslingen, men jeg tror faktisk jeg hadde valgt dette uansett. I tillegg er det så mange programfag man så kan velge for 2 og 3 klasse som har med medier osv å gjøre. Det er jo helt supert:) F. eks medier og informasjonsteknologi eller IKT-fag osv. Så jeg anbefaler virkelig studiespesialiserende på mitt sterkeste, jeg er super fornøyd i hvertfall:)

Karen

14.02.2011 kl.20:41

Hei!
Jeg vil bare si at hvis jeg var deg så skulle jeg absolutt gått for studiespesialisering. Der for du nemlig generell studiekompetanse som er helt avgjørende om du vil senere søke på universitetet. Selfølgelig får du generell studiekompetanse ved å ta et år med påbygg etterpå, men det kommer sikkert til å være veldig tøft og kan hende du får dårligere karakterer pga lite tid enn det du skulle fått om du valgte studiespesialiserende fra begynnelsen. Og fordi du ikke er helt sikker på om du nå vil senere jobbe med medier og kommunikasjon så er nok studiespesialisering et bedre alternativ. Da trenger du nemlig ikke ta et valg enda.
For eksempel på Universitetet i Oslo kan du studere medier og jeg er helt sikker på at den utdannelsen du får fra vidergående skole er ingen ting i forhold til studier på universitetet. I hvertfall på arbeidsmarkedet setter de mye større pris på utdanning fra universitetet enn bare vidergående skole. :)
Men du får gjøre det du selv føler deg mest trygg med

The girl from VG1

14.02.2011 kl.20:44

Hvis du virkelig brenner for Medier og kommunikasjon, tror jeg at hvem som helst kan klare påbygningsåret for de som vil ta det. Mener du at Medier og kommunikasjon er det du vil, velg det og så tar du påbygningsåret når det kommer ;)

Slik tenkte jeg, og valgte meg bort fra det trygge studiespess. Ettersom jeg virkelig brenner for det jeg har valgt, og er fast bestemt for å ta påbygging, kommer jeg til å klare det.7

Det handler om å sette seg mål, og være klar på det man ønsker. Velg det som er riktig for deg, og tro at du kan klare det. Hvis man vil, kan man klare det meste. Lykke til med ditt valg!! :D

14.02.2011 kl.21:58

hvis du er veldig glad i media så velg media. Men hvis du er utrolig usikker på hva du skal bli, så er det kanskje best å ta studiespesialisering? Man kan også ta opp fag etter vgs, hvis du ombestemmer deg. Men hvis du fortsatt tenker på yrker som lege, arkitekt, ingeniør eller andre yrker som trenger noen spesielle fag så tenker jeg at det er lurt å velge studiespesialisering.

Jeg tror du må være virkelig interrisert hvis du vil gå på media og kommunikasjon.

Jeg går i 1. klasse studiespesialisering, og er veldig fornøyd med det siden jeg ikke vet helt sikkert hva jeg skal bli. Selv om jeg nå for tiden har blitt mer og mer interessert i media, er jeg glad for at jeg har velgt dette. Media er en fin hobby som jeg kommer til å fortsette med og utforske mer.

Håper du fikk noen tips;)

Ine

15.02.2011 kl.08:25

Jeg ser mange anbefaler deg studiespesialiserende.. rart.. (i mine øyne). Men greia med det å ta valget om videregående går på at du, og bare du må sette seg ned og tenke på hva du vil og hva du får ut av de forskjellige valgene du ønsker å ta.

Kommer du til å få bruk for studiekompetansen i det yrket du ønsker deg, eller videre utdanning som du ønsker, så er det jo ingen tvil at du må gå studiespesialiserende, eller ta et påbyggingsår.

Jeg skal ikke holde noe langt foredrag for deg om hva du bør velge, jeg vil bare at du skal vite og tenke at det er 100% ditt, og bare ditt valg, det er jo snakk om din fremtid! :)

Og om du velger feil, er det jo ikke verdens undergang, du binder deg jo ikke til noe veldig spesifikt ved valget, det er jo bare en retningsveiledning :)

Uansett, lykke til! :D

marchi

15.02.2011 kl.09:30

Vet ikke om det er til så mye hjelp, men jeg skrev for en stund siden et innlegg om mediebransjen som du kan lese her http://marchi.blogg.no/1288771533_mediebransjen.html. For å velge denne bransjen skal man være dedikert og virkelig ville det, hvis ikke blir det et tøft valg. Akkurat nå sliter hele mediebransjen med dårlig økonomi, for mange flinke folk og for få arbeidsplasser. Jeg har hatt mange kule jobber - jobbet på diverse tv-programmer, alt fra reality til den gigantiske Eurovision Song Contest som var på Telenor Arena i fjor, likevel er jeg nå på jakt etter en ny, tryggere arbeidsplass siden mediebransjen er uforutsigbar og mange steder har dårlig personalpolitikk. Jeg håper dette endrer seg i fremtiden, men akkurat nå er bransjen vanskelig.

Likevel kan medie og kommunikasjon studiet brukes i mange andre bransjer, så det er likevel ikke bortkastet. Men det kan bli "bortkastet" om det eneste man vil jobbe med er medierelaterte ting, siden det kan være vanskelig å få jobb i starten.

Men - om man virkelig vil en ting så får man det til :) Lykke til med valget uansett :)

15.02.2011 kl.16:06

jeg hadde samme problem som deg - mk eller studie. Etter mye tenking frem og tilbake valgte jeg studie, og det går ikke en eneste dag uten at jeg angrer!!! skulle sååå ønske jeg valgte media.

Selfølgelig er det jo smart og gå studie, men jeg intresserer meg ikke så mye for skolen lengre, har gått litt lei av vanlige skoledager hver eneste dag. jeg ville absolutt valg media hvis jeg var deg, de har det mye artigere om dagene.

Astrid

15.02.2011 kl.16:52

Så lenge du ikke virkelig ønsker å jobbe med noe som er veldig relatert til det du lærer og den kompetansen du får fra MK, så mener jeg at det er best å gå studiespess. Og har du muligheten til det, og ønsker det selvfølgelig, ta andreåret i utlandet, du får så utrolig mye igjen for det og det er en helt unik sjanse, det blir ikke det samme å ta ett år ute etter vgs.

Og en ting jeg ikke tenkte godt nok over før jeg valgte; en ting er at du ikke går på samme skole som vennene dine, men en annen ting er om alle vennene dine går på samme skole SAMMEN. Jeg savner virkelig å gå sammen med de beste vennene mine, vi har jo god kontakt fortsatt, men det blir ikke det samme. Men igjn, dette kommert jo helt an på hva du ønsker!

Dette ble vel litt rotete og usaklig, men håper det ga litt mening :-) lykke til med skolevalget!

Sienna Michelle

15.02.2011 kl.19:40

Så mange svar du har fått :D Skal lese jeg også, har nemlig samme problemet som deg. Jeg vil bli noe innen TV og Media(helst foran kamera, ikke bak). Journalist(mote, kjendis, kultur), skuespiller, forfatter, programleder, musikkprodusent, låtskriver eller å jobbe for en TV-kanal som MTV hadde vært utrolig gøy!

Først tenkte jeg på Media og Kommunikasjon. Der ville jeg lære om skriving, media, foto og web-design. Dette er jo ting jeg liker og i tillegg kan jeg begynne å blogge skikkelig bra! Jeg har allikevel lagt fra meg tanken, pga det jeg tenker om...:

Musikk, Dans og Drama. Jeg har gått på teater og selv om jeg mistet gnisten etterhvert akkurat da, fikk jeg gode tilbakemeldinger i begynnelsen. Jeg synes det er kjempegøy å spille og har vært statist noen ganger for bl.a NRK1. I motsetning til på studiespesialiserende er ingen dager like og jeg får jobbe med noe jeg virkelig elsker! Men det som gjør at jeg vipper mest over på denne linjen, er at jeg føler jeg vil vokse så mye personlig. Jeg vil legge fra meg alt dette om hva andre tenker og mener om meg og jeg vil kunne snakke foran forsamlinger osv. Jeg er allerede en åpen person og er ikke redd for å drite meg ut, men jeg tror allikevel jeg vil vokse mer personlig enn på noen annen linje. Så velg drama på Greveskogen, så kan vi gå i samme klasse :D Haha! :) Det virker som du vil samme vei som meg, så jeg tror du vil trives der!

Det vanskelige for meg er om jeg vil velge det faglig sterke grunnlage på studiespes, eller det å vokse som person på drama. Men jeg tror det blir drama :)

Juliarn

16.02.2011 kl.22:36

Har samme problemet som deg! Er usikker på om jeg skal velge media og kommunikasjone, studiespes eller musikk dans og drama.

Akuratt nå heller det litt på musikk, dans og drama! Siden jeg har danset veldig lenge og elsker det! I tilleg er det jo studieforberedende, så det er jo også teori!:-) Har også lyst til å gå media siden jeg har lyst til og bli noe innen journalist-yrket. Er veldig usikker akkurat nå, så kanskje blir det studiespes.? Haha, utrolig usikker!

Hedda

17.02.2011 kl.18:20

Jeg går studiespes. nå. Om du har intr. for media og slikt eller musikk og dans kan du sjekke skolen som har studiespes. Ofte har man et valg at man kan velge studiespes, og i andre klasse kan man velge dans og musikk, eller fotografi og media som valgfag i stede for realfag eller samfunnsfag og øknomi. Lykke til meg valget!

Anette

18.02.2011 kl.20:59

Jeg kommer til å velge studiespesialisering med realfag... aner ikke hva jeg vil gjøre etter videregående og da er det jo greit å ha ALLE muligheter åpne! :) Hvis du velger media og kommunikasjon og plutselig finner ut at du vil gå videre med en utdanning som krever spesiell studiekompetanse, er det småkjipt å måtte ta et påbyggingsår etter vgs..

Lise

19.02.2011 kl.13:24

Jeg går tredje året medier og kommunikasjon nå(altså fellesfag + 10 timer mk fag i uken) og har ikke på langtnær et så hardt år som folk skal ha det til. Skjønner ikke hva folk påstår og klager over! Vil si det tredje året på mk er mindre krevende enn et ungdomsskoleår.

Tre år på media betyr større frihet og mye mere morro, du går ut med den akkurat den samme kompetansen\videre studiemulighetene som allmennelevene + at du har mulighet til å jobbe videre i media. Media byr på så mange muligheter! Kjenner noen som går studie med media som valgfag, og de sier det suger! Det eneste de har lært der til nå er hvordan lage blogg.. Har du litt interesse for media, er den ingen tvil om at det er vegen du bør gå :) Lykke til!

Evelin

19.02.2011 kl.13:31

Et veldig viktig tips når det gjelder valget ditt: Ikke velg en linje kun for å komme sammen med venner. Det er det dummeste en kan gjøre! Følg hjertet ditt og vær modig nok til å gå din egen vei, da vil du ikke angre:-)

A

20.02.2011 kl.16:47

Jeg går på linjen medier og kommunikasjon på Horten VGS(Bor i tbg, ikke noe problem i det hele tatt:), og ettersom du er intrestert i media ville jeg helt klart gått for det.

Jeg elsker skolen, og det vi gjør. Veldig mange av vennene mine som går studiespes. sier hele tiden at de skulle ønske de gikk på media.

Linjen er tøff, men ikke slik at du må jobbe ekstremt mye og blir utslitt. Jeg slipper veldig ofte tidlig, osv. men det som er tøft er det å få bra karakterer, de har veldig høye krav til deg.

Å velge MK er noe av det beste jeg har valgt. Man får mye bedre miljø enn det studiespes elevene har, fordi vi er så mye sammen.

Hvis du bort i tønsberg, ( gjør du ikke det da?) ville jeg helt klart velge Horten. Linjen MK er mye bedre enn melsom,

Tredje året kan jeg dessverre ikke si mye om, men jeg vil tro det er verdt det - for media er gøy! Gleder meg faktisk til skolen. Jeg anbefaler deg VIRKELIG å gå mk!

Lykke til med valget :)

Julie

26.02.2011 kl.15:37

Jeh går første året på vgs, og må si at jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Jeg har alltid hatt en drøm om å bli skuespiller eller fotograf eller jobbe med noe innenfor mote. Det å å velge en linje på vgs var utrolig vanskelig. Jeg har alltid tenkt på at jeg skulle gå medier og kommunikasjon, men samtidig har jeg alltid hatt en drøm om å være utvekslingsstudetn i USA. Så jeg endte da opp med å søke studiespesialisering, for så å ta andre året i USA. Jeg har blitt godkjent, og jeg drar i august for å leve "the American dream" for et år.

I denne perioden på skolen holder vi på å velge hvilke fag vi vil ha andre og tredje året. Dette er noe jeg synes er veldig vanskelig, for jeg innser nå at det var kanskje medier og kommunikasjon jeg skulle gått. Men heldigvis så tilbyr de ulike fag på studiespesialiserin som er ganske likt medie fagene. Så jeg kommer antageligvis til å ende opp med trykk og foto, medie og informasjonskunnskap og it.

Dette hjelper sikkert ikke så mye for deg, men tenkte at dette ga deg litt mer forståelse over valg, osv. Du må nesten bare tenke for tre år når du skal velge linje! Det eneste jeg kan si til deg er at jeg angrer på at jeg ikke søkte medier og kommunikasjon, men samtidig gjør jeg ikke det, for nå har jeg muligheten til å leve ut drømmen min i USA. Men uansett lykke til med søking om skoleplass!

Rebecca

31.05.2011 kl.21:50

uff, jeg må velge mellom det samme til imorgen, ANER ikke hva jeg vil.... samtidig som både vil gå ssp og mk så vil jeg ikke gå noen av de... er liksom, ingen ting som frister.. utrolig vanskelig å måtte velge sånt nå :o

29.11.2013 kl.10:18

studiespes med formgivning gir muligheter for foto og sånt.

Skriv en ny kommentar
Kategorier

Arkiv